Рада попередньо підтримала два законопроекти про реформування судової системи

Народні депутати Україні в першому читанні підтримали президентський законопроект та законопроект віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд щодо реформування судової системи України

Це відбулося сьогодні під час пленарного засідання Верховної Ради України, передає Еспресо.TV.

Зокрема, за президеньский  "Проект Закону про забезпечення права на справедливий суд" № 1656 "за" прголосувало 288 народних обранців.

В законопроекті йдеться про те, що судді будуть обиратись лише на підставі відкритого конкурсу. Крім того, буде збільшена дисциплінарна відповідальність суддів, вводиться сім видів санкцій. Законопроект також має впливати на зменшення політичного впливу на суддів. Зокрема, буде відбуватися занесення всіх судових рішень до відкритої книги. Крім того, стають більш прозорими порядок призначення судді на посаду, включно з процедурами добору кандидатів, відбіркового і кваліфікаційного іспитів, підготовки і навчання кандидатів на посади суддів.

Проект Закону № 1497 Оксани Сероїд "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів підтримало 246 нардепів.

За словами Сироїд законопроект передбачає: перше - зміцнення основ відповідальності суддів, друге - запровадження механізму електронного судочинства, третє - запровадження статусу, який не дозволить повернути заяву про позов через непідсудність або неналежність до суду певної юрисдикції.

Після цього спікер Верховної Ради Володимир звернувся до нардепів з дорученням. "Я даю доручення створити потужну групу з нардепів, експертів, щоб до другого читання ми напрацювати якісний законопроект, який буде відповідати інтересам держави, в перше чергу українців",- зазначив Гройсман.

У той же час народні депутати не підтримали законопроект № 1585 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій та статус суддів" щодо встановлення реальної відповідальності суддів", за який проголосували лише 102 нардепи.