Рада ухвалила закон, який повинен змусити Коломойського повернути борги Україні

Верховна Рада України підтримала законопроект про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави)

За відповідний законопроект проголосували 230 нардепів, передає Еспресо.TV.

Цим законом знижується кворум проведення загальних зборів акціонерних товариств до 50%+1 акція. Зараз для зборів потрібний кворум на 60% голосуючих акцій.

Саме через це і виник конфлікт з "Укрнафтою" в якому Ігорь Коломойський не хоче виплачувати дивіденди державі. Акціонерні збори "Укрнафти", на яких збираються обговорити питання розподілу дивідендів постійно переносяться через не можливість збору потрібних учасників, яких, за повідомленням ЗМІ, контролює Коломойський. 

"Сьогодні встановлена законодавством України вимога щодо визнання правомочності загальних зборів акціонерного товариства (кворуму) лише за умови, коли у зборах беруть участь акціонери, що володіють в сукупності не менш як 60 відсотками голосуючих акцій, дає можливість власникам, що сукупно володіють від 40 до 50 відсотками акцій, навмисно блокувати проведення загальних зборів. Це може призводити до свідомого затягування у прийнятті важливих рішень акціонерами, а також спричиняти зловживання та порушення корпоративних прав та інтересів більшості акціонерів", - йдеться в пояснювальні записці до закону.

Закон ухвалено з поправками, які зазначають, що якщо в акціонерному товаристві є частка держави, то закон набирає чинності з моменту опублікування, а якщо немає, то з 1 січня 2016 року.