Роскомнагляд заборонив ЗМІ публікувати карикатури з Charlie Hebdo

Камчатське управління Роскомнагляду розіслало в місцеву пресу лист, в якому попередило про неприпустимість "розміщення в ЗМІ будь-яких карикатур на релігійних діячів"

Лист слід вважати позицією Роскомнадзора щодо теракту в Парижі, а не попередженням, пояснили РБК в Роскомнагляді. Раніше проти відтворення карикатур на пророка Мухаммеда виступав Рамзан Кадиров

Лист Роскомнагляду опублікував у своєму Facebook камчатський журналіст Володимир Єфімов, його автор, в.о. начальника відділу по захисту прав суб'єктів персональних даних, нагляду у сфері масових комунікацій та інформаційних технологій управління Роскомнагляду по Камчатському краю Марія Сметанкіна, підтвердила справжність листа.

У листі Роскомнагляду в редакції камчатських ЗМІ вказується, що "розміщення в ЗМІ будь-яких карикатур на релігійних діячів неприпустимо". Крім того, наглядове відомство не рекомендує інтернет-ЗМІ розміщувати гіперпосилання "на матеріали інших ЗМІ (в тому числі іноземних), авторські матеріали, що виправдовують дані події, карикатури на релігійних діячів". Невиконання цієї рекомендації буде розглядатися відомством як порушення закону "Про протидію екстремістській діяльності". Лист слід вважати позицією Роскомнадзора щодо теракту в Парижі, а не попередженням, пояснила Сметанкіна.

За словами Сметанкіної, лист був розісланий в друковані та мережеві ЗМІ, на радіо і телеканали 12 січня. Однак усно деяким керівникам ЗМІ радили не публікувати карикатури або посилання на них "ще на святах". "Краще попередити про нашу позицію, ніж потім виносити попередження. У спірних ситуаціях ми будемо орієнтуватися на думку Москви", - сказала Сметанкіна. Прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонскій відмовився коментувати ситуацію, сказавши, що поки не володіє всією інформацією.