Яресько сподівається, що Росія не вимагатиме достроково погасити кредит, виданий уряду Януковича

Міністр фінансів України Наталія Яресько сподівається, що Російська Федерація не вимагатиме дострокового погашення кредиту наданого Україні у грудні 2013 року

 Про це вона сказала журналістам після селекторної наради, передає Еспресо.TV

"Я сподіваюсь, що такого прискорення не буде, що все буде за графіком", - зазначила Наталія Яресько.

На уточнююче запитання про те, до яких наслідків це може привести, якщо такі претензії у РФ виникнуть, міністр відповіла: "Я не можу відповідсти на всі якщо. Дуже багато "якщо". Не готова відповісти по теорії, адже практично цього немає".

Нагадаємо, міністр фінансів Росії Антон Силуанов зробив заяву, що Росія заявляє про своє право домагатися якнайшвидшого погашення кредиту розміром у три мільярди доларів, виданого Україні.

Російський міністр фінансів переконаний, що Москва має “всі підстави” вимагати повернення кредиту, оскільки державний борг України перевищив 60 відсотків ВВП.

Останнє є порушенням умов випуску облігацій, які Росія придбала в України. Росія придбала ці облігації в грудні 2013 року, Україна зобов’язана погасити заборгованість у грудні 2015-го.

Заява Силуанова була зроблена напередодні зустрічі українського, російського, німецького й французького міністрів закордонних справ у Берліні 12 січня в рамках дипломатичних зусиль з врегулювання конфлікту на сході України.

Нові боргові претензії Кремля до України також збіглися в часі з візитом до Києва представників МВФ, які мають оцінити заходи з економії коштів, яких вживає України, щоб ухвалити рішення щодо можливості надання нового траншу фінансової допомоги.

Читайте також:  Чому Путін хоче оголосити дефолт Україні.