Нацбанк хоче показати інформацію про реальних власників банків

Нацбанк має право оприлюднювати інформацію про реальних власників банків та називати банки, що отримали рефінансування

На цьому наголосив перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук під час зустрічі з керівниками найбільших банків, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу регулятора.

“Національний банк проводить значну роботу з розкриття інформації щодо кінцевих власників банків. Сьогодні майже щодня ми зустрічаємось із реальними власниками банків, інколи з декількома за день. Інколи – це відомі нам люди, а інколи й ні. Абсолютно відкритою для суспільства відтепер буде і процедура надання банкам рефінансування”, – зазначив перший заступник Голови Національного банку України під час обговорення з банкірами законодавчих змін, що були прийняті Верховною Радою України наприкінці грудня минулого року.

Особливу увагу перший заступник Голови Національного банку України приділив недосконалій “звітній” дисципліні банків, яка, за його словами, знижує ефективність системи раннього реагування Національного банку України та виконання регулятором наглядових функцій у цілому.

“Одним із стратегічних завдань Національного банку України – є введення суттєвих обмежень щодо кредитування банками пов’язаних осіб. Проведення таких операцій у значних обсягах сильно підриває стабільність банківського сектору”, – повідомив Олександр Писарук та додав, що вже розроблено ряд законодавчих змін, які дадуть змогу не лише більш чітко ідентифікувати пов’язаних осіб, а й значно посилити відповідальність власників та менеджменту банків за проведення операцій із пов’язаними особами, викривлення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.