Угорщина пропонує Росії використовувати свої газові сховища

Угорщина запропонувала російській владі використовувати угорські газові сховища

Про це розповів глава МЗС країни Петер Сійярто в інтерв'ю агентству Reuters, яке було опубліковано у вівторок, 13 січня, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

"Чим більше газу зберігається тут, тим краще для нас - з точки зору як економіки, так і енергетичної безпеки", - пояснив політик.

У 2014 році "Газпром" вже використав угорські сховища, закачавши туди 700 мільйонів кубічних метрів газу. При цьому представники влади Угорщини підкреслюють, що не збираються продавати сховища Росії.

Надання газових сховищ є для Угорщини одним із способів гарантувати доступ до російського газу після скасування будівництва газопроводу "Південний потік". Тепер, за словами Сійярто, влада країни має намір активізувати переговори з Туреччиною, Грецією, Македонією та Сербією про будівництво нового газопроводу в Центральну Європу. Крім того, Угорщина розглядає варіанти імпорту газу з Азербайджану чи Хорватії через термінал зрідженого газу.

У грудні 2014 року Росія оголосила, що не буде розвивати далі проект "Південний потік", який повинен був забезпечувати європейських споживачів російським газом в обхід України. В Росії заявили, що згортають проект через неконструктивну позицію ЄС. Замість цього передбачається будівництво іншого газопроводу до Туреччини. Тим часом співпраця Угорщини з Росією в енергетичній сфері викликає побоювання у Заходу.