Мінімальний строк служби за контрактом в Україні зменшили з 5 до 1 року

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1525 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, нардеп з фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський, представляючи даний законопроект у сесійній залі парламенту заявив, що цей документ систематизує всі проблеми, які накопилися за рік демобілізаційного досвіду, уточнює моменти про порядок заміщення вакантних посад, уточнює терміни мобілізації та те, хто має право на відстрочки та ін.

"Цей закон уточнює терміни походження по призову: для осіб з вищою освітою - це 12 місяців, без вищої освіти - 18 місяців", - заявив Пашинський.

Також, за його словами, після обговорення на комітеті в законопроект внесені правки.

"Ми вносимо правку про те, що ті особи, які підпадають під демобілізацію, але заключають контракт, за ними зберігається місце роботи та середню зарплату. Та сама норма розповсюджуються на студентів та учнів всіх форм освіти", - повідомив Пашинський.

Додатково вноситься норма, що за малими підприємцями, які проходять службу залишається реєстрація, та не беруться податки

"Також враховуючи те, що у нас контракти заклечаються на 5 років, а багато людей не хочуть зв'язувати себе на 5 років контрактом з армією, ми розширюємо рамки контакту з 1 року до 5 років", - повідомив Пашинський.

Також не будуть призиватися на обов'язкову військову службу кандидати наук та доктори наук.

За відповідне рішення проголосували 256 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада підтримала указ Президента України про часткову мобілізацію