Прокуратура Кракова допитала Романа Поланскі за запитом США

Польська прокуратура допитала режисера Романа Поланскі у справі про запит на його екстрадицію в США

Про це повідомляє Reuters.

Як розповіла представниця відомства Богуслава Марчинковська, Поланскі був допитаний у Кракові, де він знімає фільм. За її словами, режисер запевнив, що буде співпрацювати з польськими властями. "Найближчим часом ми плануємо направити запит в суд", - додала вона.

Згідно з польським законодавством, якщо суд вирішить, що запит про видачу необхідно задовольнити, остаточне рішення про екстрадицію приймає міністр юстиції.

Кримінальне переслідування Поланскі триває з 1977 року. Американське правосуддя звинувачує кінематографіста у сексуальних стосунках з Самантою Геймер, якій тоді було 13 років, під час фотосесії в Лос-Анджелесі. За даними звинувачення, режисер дав потерпілій шампанське і наркотики, після чого примусив до сексу.

В 1977 році режисер визнав себе винним. В рамках угоди з правосуддям він погодився на психіатричне обстеження в тюремному госпіталі. Однак у наступному році, не чекаючи остаточного вердикту, він втік із США, отримавши інформацію, що суддя, який слухав його справу, може скасувати угоду і відправити його у в'язницю на довгий термін.

За американськими законами, у разі втечі винного принцип давності злочину на нього не поширюється.

У 2009 році Поланскі був заарештований у Цюріху на підставі американського ордера і поміщений під домашній арешт. У 2010 році він був звільнений, так як швейцарська влада прийняла рішення не видавати його США.

Поланскі, який народився у польській родині, що проживає у Франції. Багато поляків вважають 81-річного режисера одним з найвидатніших діячів культури. Він здобув усесвітню популярність, знявши такі фільми, як "Чайна-таун" та "Піаніст".

Зараз Поланскі займається в Польщі зйомками фільму про справу Дрейфуса. Під цією історичною подією мається на увазі судовий процес у Франції в грудні 1894 року і що послідувала за ним конфлікт у справі про шпигунство французького капітана Альфреда Дрейфуса на користь Німецької імперії.