Через невпевненість в собі жінки частіше обирають професії, в яких потрібна наполегливість, а не талант, - дослідження

Жінки часто гублять свій талант та відхиляють роботу, де ціниться природна обдарованість, обираючи професію, де потрібно завзято працювати

У суспільстві поширений стереотип, що жінки не є обдарованою статтю, натомість вони сприймаються як сумлінні, старанні працівниці. Через це багато представниць прекрасної статі ховають свій талант, обираючи ті професії, де потрібні ці стереотипні риси, пише The Daily Mail.

Дослідження показало, що жінки мають менше шансів стати програмістами, філософами та фізиками-ядерниками, ніж чоловіки, через поширені в суспільстві стереотипи та схильність жінок через це недооцінювати свої здібності.

Спостереженням вчених у США показало, що жінки мало представлені в тих галузях, де природний талант цінувався б більше, ніж наполеглива робота над собою. За словами дослідників, у суспільстві поширені стереотипи, що чоловіки переважно мають особливу "іскру", а жінки, натомість, зображуються як сумлінні, працьовиті, але не наділені цим блиском. Ілюстрацією цього є образ Шерлока Холмса та Герміони Грейнджер з книги про Гаррі Поттера.

Сара-Джейн Леслі з Прінстонського університету, автор дослідження, зазначає: "Жінки, які показуються як інтелектуально досконалі, як правило, також зображені як дуже працьовиті та старанні, як Герміона Грейнджер. Їхні досягнення – це результат багатогодинних заглиблень в книжки, а не особливий вроджений блиск чи талант".

Професор Леслі опитала понад 1800 вчених з різних галузей, поставивши питання: що потрібно, аби стати успішним у своїй області. Результати показали, що жінки рідко ставлять на перше місце талант. Натомість багато жінок обирають молекулярну біологію, неврологію, сферу освіти, де важка праця вважається важливішою за талант.

Такі результати вчені пояснюють тим, що жінки саме так сприймають імовірні відмінності між жінками та чоловіками, а також вірять у стереотипи.