У Парламенті зареєстрували законопроект про ратифікацію Римського статуту

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про визнання положень Римського статуту

Про це передає "Радіо свобода", повідомляє Еспресо.TV

Наразі тексту документа на сайті Ради немає.

Сьогодні на прес-конференції міністр юстиції Павло Петренко підтримав можливість ратифікації у Верховній Раді Римського статуту.

Напередодні правозахисна організація Amnesty International Ukraine закликала Верховну Раду ратифікувати Римський статут. 

Довідково: Римський статут– міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і вступив в силу з 1 липня 2002 року. Станом на травень 2011 року, договір ратифікувало 114 держав, всього Римський Статут підписало 139 держав, але ратифікували угоду не всі. Статут встановлює функції, юрисдикцію і структуру суду.

 

У 2000 році Україна підписала Римський статут, проте досі не ратифікувала його.

На сьогодні Міжнародний кримінальний суд розглянув чи продовжує розглядати справи понад трьох десятків людей, звинувачених у злочинах проти людяності та геноциді. Максимальне покарання для визнаних винними – тридцять років, в окремих особливих випадках довічне ув’язнення.

25 лютого 2014 року Верховна Рада звернулася до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до кримінальної відповідальності у цьому Суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтею 7 Римського статуту МКС злочинів проти людяності під час мирних акцій протестів громадян на Майдані.