Вчені дослідили, як емоційний стан впливає на кістки жінок

Виявляється, від того, чи щасливо вам живеться, чи потерпаєте ви від стресів чи депресії, залежить здоров'я ваших кісток

Куріння та брак фізичної активності загрожують остеопорозом, надто коли ви – жінка, попереджають фінські вчені, пише NY Daily News.

Дослідники з Університету Східної Фінляндії стверджують, що в задоволених своїм життям жінок у літньому віці кістки міцніші. Вони рідше страждають на остеопороз – недугу, яка здатна призводити до переламів. Як відомо, у групі ризику перебувають саме жінки в пост-менопаузі.

Психологи стверджують, що психологічні фактори можуть відігравати більш значну роль у здоров'ї кісток, аніж досі вважалося.

Наприклад, через довготривалий стрес у людини може не бути бажання давати собі фізичні навантаження. Депресія шкодить метаболізму, а це теж позначається на кістках.

Фінські науковці використали дані щодо 2167 жінок, які з 1989-го року брали участь у дослідженні Osteoporosis Risk Factor and Prevention (OSTPRE). Добровольці пройшли перевірку на щільність кісток у 1999-му. Понад тисяча піддослідних іще раз пройшла її в 2009-му році.

Учені визначали ступінь задоволення життям кожної з учасниць за допомогою запитань. За результатами їх розподілили на три групи: задоволені, нейтральні та незадоволені.

У середньому щільність кісток піддослідних за 10 років знизилася на 4%. Одначе вчені побачили, що в тих жінок, котрі не були задоволені своїм життям, стан кісток був на 52% гірший, ніж у щасливих.

Як підсумовують дослідники, хороший настрій та відчуття щастя в літньому віці дуже важливі, і їх треба пропагувати так само, як і здоровий спосіб життя.