Російську делегацію хочуть знову позбавити повноважень в ПАРЄ, - ЗМІ

Резолюцію з пропозицією знову позбавити делегацію Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) повноважень підготували парламентарі від Нідерландів. Вони пропонують два варіанти розвитку подій: повне або часткове позбавлення повноважень

Питання щодо повноважень делегації Росії в ПАРЄ може виникнути в перший день зимової сесії, коли за статутом асамблеї автоматично будуть відновлені повноваження всіх делегацій, яких торкнулися санкції, передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Члени російської делегації налаштовані відстоювати права Росії на найближчій сесії ПАРЄ, яка пройде з 26 по 30 січня при будь-якому сценарії.

"Зараз деякі керівники ПАРЄ, комітетів асамблеї перебувають в Києві і намагаються так чи інакше зрозуміти ситуацію і визначитися, як вчинити з делегацією РФ в січні. Але українці категорично проти навіть часткового відновлення прав Росії. Як депутат ПАРЄ думаю, що нам не відновлять права" , - заявив заступник голови комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Калашников.

На його думку, враховуючи позицію Росії - не брати участь в роботі ПАРЄ навіть при частковому обмеженні прав, швидше за все, росіян не позбавлятимуть всіх повноважень.

Про готовність взяти участь у сесії вже заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін, який перебуватиме у Страсбурзі перші два дні її роботи. Відомо, що парламентарій планує виступити на "круглому столі", присвяченому ролі парламентських інститутів у відновленні довіри в Європі. Не виключено, що за цей час в ПАРЄ буде вирішена і подальша доля всієї російської делегації.

Нагадаємо, російські парламентарії втратили частину своїх повноважень (а саме: право виступати та голосувати на засіданнях асамблеї, брати участь у роботі керівних органів, а також в місіях спостерігачів на виборах) у квітні 2014 після анексії Криму Росією. Після цього російська делегація достроково покинула сесію, відмовившись брати участь у червневій і жовтневій сесіях асамблеї.