Вчені підозрюють, що в Сонячній системі є ще дві планети

Дослідники відносять дві ці планети до класу карликових планет і впевнені в тому, що обидві вони знаходяться далі від Сонця, ніж Плутон

Про це повідомляє hi-news з посиланням на Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.

Свою заяву вчені з університету Комплутенсе і Кембріджського університету коментують в статті, де вказують на те, що вони вивчили поведінку так званих екстремально-транснептунових об'єктів.

Розташовані за Нептуном, всі космічні об'єкти повинні показувати вельми стійку і передбачувану орбітальне поведінку. Проте вчені вказують на те, що деякі об'єкти в цій ділянці космосу поводяться зовсім не так, як того від них очікують. І найімовірнішою причиною цього може бути зовнішній вплив на ці об'єкти.

Провівши серію математичних обчислень, фахівці прийшли до висновку, що цим впливом, найімовірніше, є гравітаційні сили, які походять принаймні від двох невідомих науці карликових планет, розташованих за Плутоном.

"Незвичайна орбітальне поведінка деяких транснептунових об'єктів дозволяє нам припустити, що якась невидима сила впливає на ці об'єкти. І самим можливим поясненням усього цього може бути наявність двох невідомих планет, розташованих за Нептуном і Плутоном".

"Точне число об'єктів зважаючи на обмеженість даних нам невідомо, проте наші обчислення показують, що принаймні ще дві планети, а можливо, й більше, знаходяться всередині нашої Сонячної системи", - пояснює астрофізик і співавтор дослідження Карлос Де Ла Фуенте Маркос.

Спірність даного дослідження полягає в тому, що згідно з попереднімм моделям, створеним вченими для можливості кращого розуміння формування та еволюції нашої системи, за Нептуном не може бути інших планет, навіть карликових, які рухалися б по круговій орбіті. Крім цього, робота вчених з університету Комплутенсе і Кембріджського університету ґрунтується лише на аналізі поведінки 13 транснептунових об'єктів. Проте вчені збираються продовжити свої дослідження і отримати більше інформації про ці можливі космічні об'єкти.