Трьох російських олімпійських чемпіонів викрили у вживанні допінгу

Олімпійські чемпіони зі спортивної ходьби Валерій Борчін, Сергій Кірдяпкін й Ольга Каніськіна, а також чемпіон світу-2011 Сергій Бакулін будуть покарані за порушення антидопінгових правил

Як стверджують джерела в Російському антидопінговому агентстві (РУСАДА) і Всеросійській федерації легкої атлетики (ВФЛА), відповідне рішення, найімовірніше, буде прийнято сьогодні ввечері, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

"Сьогодні ввечері на засіданні комісії має бути прийняте рішення про дискваліфікацію провідних російських атлетів: Валерія Борчіна, Сергія Кірдяпкіна, Ольги Каніськіної та Сергія Бакуліна. Разом з ними понесуть покарання ще двоє вітчизняних спортсменів, імена яких не настільки відомі", - сказало джерело в РУСАДА.

Причиною покарання зазначених спортсменів є аномальні відхилення показників крові в біологічних паспортах.

Відлік дискваліфікації атлетів буде вестися з осені 2012 року, що, найімовірніше, дозволить викритим в порушенні антидопінгових правил атлетам зберегти олімпійські нагороди. Кірдяпкін здобув "золото" на дистанції 50 км на Іграх-2012 у Лондоні, Каніськіна - "срібло" на 20 км. Олімпійськими чемпіонами Борчін і Каніськіна стали в 2008 році в Пекіні (обоє - на дистанції 20 км), Бакулін свою найвищу нагороду виграв на чемпіонаті світу-2011 з легкої атлетики на дистанції 50 км.

Борчін був повторно викритий у порушенні антидопінгових правил. У 2005 році його зловили на вживанні забороненого препарату - ефедрину, за що він поніс річну дискваліфікацію.

29-річна Каніськіна, яка вже оголосила про завершення кар'єри, в кінці грудня минулого року змінила на посту директора Центру олімпійської підготовки зі спортивної ходьби Мордовії Віктора Колесникова, який також був дискваліфікований на чотири роки за порушення антидопінгових правил.

28-річний Борчін і 34-річний Кірдяпкін про завершення кар'єри не оголошували.

Як уже повідомлялося, нещодавно російська олімпійська чемпіонка зі спортивної ходьби Олена Лашманова зізналася в порушенні антидопінгових правил.

Тим часом минулого місяця президент ВФЛА Валентин Балахничев тимчасово призупинив членство в раді Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) і діяльність на посту скарбника організації до закінчення розслідування допінгового скандалу за участю російських спортсменів.

Нагадаємо, німецький телеканал ARD увечері 3 грудня випустив в ефір документальний фільм, в якому його автор розповів про систематичне застосування допінгу російськими легкоатлетами. У неділю, 7 грудня, була показана друга частина фільму. IAAF оголосила, що комітет з етики перевірить усі факти про проблему допінгу в російській легкій атлетиці, показані у фільмі ARD.