Справа екс-полковника харківської міліції, який наказав розганяти Майдан, дійшла до суду

Прокуратура Харківської області завершила досудове розслідування кримінального провадження щодо полковника харківської міліції, за вказівкою якого розганявся Євромайдан. Справу направлено до суду

Про це повідомляє  Еспресо.TV з посиланням на прес-службу ГПУ.

За даними відомства, щодо полковнику інкримінується службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

"Встановлено, що за вказівкою полковника міліції, який мав забезпечувати охорону громадського порядку біля Академії внутрішніх військ МВС України 19 лютого 2014 року, почався розгін мітингувальників. Правоохоронці фактично застосували силу до мирних неозброєних людей. Кілька громадян отримали тілесні ушкодження", - зазначили в ГПУ.

Більше того, зазначили у відомстві, через недбалість колишнього правоохоронця до охоронюваного периметру, створеного міліціонерами, безперешкодно зайшло близько 100 так званих "тітушок", які побили мітингувальників, спричинили тілесні ушкодження представникам ЗМІ та розбили камери операторам кількох телеканалів.

За даними ГПУ, під безпосереднім керівництвом полковника  з місця проведення мітингу правоохоронці  безпідставно затримали та доставили до райвідділу 12 мітингувальників, стосовно  яких були незаконно складені адмінпротоколи.

"При цьому жодного з "ті тушок" міліціонери не затримали. Лише за втручання прокуратури всі постанови суду про 15-добовий арешт цих громадян скасовано", - поінформували у відомстві.

Обвинувальний акт щодо полковника затверджено та направлено до Червонозаводського районного суду Харкова.

Крім того, повідомляється, що матеріали щодо протиправних дій "ті тушок" слідство виділило в окреме провадження за ч. 1 ст. 171, ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу  України (перешкоджання професійній діяльності журналістів та хуліганство).

Нагадаємо, у грудні 2014 року одному з колишніх представників керівного складу Харківського міського управління ГУ МВС України в області було оголошено про підозру у розгоні Євромайдану.