Росія хоче витрати на порятунок економіки половину своєї нафтової "заначки" - 2 трлн

Антикризовий план уряду Росії може обійтися державі в 2 трлн рублів, але не досягти мети

Про це пише газета "Ведомости".

Сьогодні на нараді з членами уряду президент Росії Володимир Путін буде обговорювати антикризовий план. Повна назва - план забезпечення сталого розвитку та соціальної стабільності в 2015 році. Обговорення пройде в робочому порядку, потім план належить допрацьовувати, говорить прес-секретар президента Росії.

План обговорювалося на нараді у прем'єр-міністра в понеділок. Мінекономрозвитку його вже доопрацювало, будуть і ще зміни, повідомив чиновник, який бере участь в обговоренні документа. На суттєвих змінах наполягає Мінфін - на думку міністерства, план Мінекономрозвитку мети не досягне.

У Мінфіну концептуальні зауваження: не оновлено макроекономічний прогноз, немає аналізу проблем і ризиків, не визначені пріоритети та головні напрямки підтримки, не оцінений її ефект. Список великий, розумні пропозиції є, говорить один з чиновників, знайомих з ходом обговорення, але це не план.

"Якщо Мінекономрозвитку пропонує якісь стимулюючі заходи, воно повинно пояснити, як компенсувати доходи, що випадають, - вказує чиновник, знайомий з ходом обговорення документа. - Такі заходи в плані теж запропоновані, але їх небагато".

З урахуванням випадаючих доходів через пропонованих податкових послаблень загальна вартість плану - близько 2 трлн руб, зазначає Мінфін: не враховано наслідки для консолідованого бюджету, немає пропозицій з оптимізації витрат і збільшення дохідної бази, а реалізація плану ризикує істотно погіршити бюджетну ситуацію.

З точки зору бюджетної політики Мінфін бачить метою бездефіцитний бюджет в середньостроковій перспективі при ціні нафти $ 70 за барель, а для цього потрібні серйозні рішення по пріорітизации витрат, по пенсійній реформі, щодо зміни структури витрат, наполягає він.

Претензії Мінфіну універсальні і не надто конструктивні, зітхає інший чиновник, який бере участь в обговоренні: "Грошей немає!"

Бюджетні втрати в розмірі 2 трлн руб означають, що доведеться витратити половину резервного фонду (станом на 1 грудня в ньому було 4,4 трлн руб.), Підрахував керівник Економічної експертної групи Овсій Гурвич: "Це можна робити, тільки якщо точно знаєш, що нафта повернеться до цін в $ 100 ".