Україна вимагає від Росії пояснень щодо дислокації 50 тисяч військових уздовж кордону

Україна очікує від Російської Федерації до 22 січня 2015 року роз'яснень щодо перебування 50 тисяч російських військових неподалік українського кордону

Про це йдеться в коментарі речника МЗС України Євгена Перебийноса, поширене  прес-службою  МЗС, передає Еспресо.TV.

"За інформацією компетентних органів України, Російська Федерація зосередила вздовж українсько-російського державного кордону понад 50 тис. російських військовослужбовців, що перебувають у стані повної бойової готовності, розгорнула в безпосередній близькості до території України озброєння та військову техніку, яка раніше не дислокувалася в прикордонних районах РФ", - зазначається у коментарі.

У МЗС заявили, що це  "викликає природне занепокоєння в Україні, суперечить міжнародним зобов'язанням російської сторони, в тому числі в контексті мінських домовленостей, а також підриває міжнародні зусилля, спрямовані на деескалацію ситуації на сході України".

"З огляду на це, Україна.... 20 січня звернулася відповідним каналом зв'язку ОБСЄ до Російської Федерації з вимогою офіційно повідомити цілі, райони проведення РФ вказаної військової діяльності, дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість та типи формувань і частин, що беруть в ній участь", - зазначив Перебийніс.

За даними відомства, згідно з Віденським документом Росія зобов'язана надати відповідні роз'яснення протягом 48 годин з моменту отримання запиту, тобто 22 січня.

"Україна залишає за собою право, в разі надходження незадовільної відповіді, вимагати двосторонніх консультацій або багатосторонню зустріч держав-учасниць Віденського документа під проводом діючого голови ОБСЄ", - підкреслили в українському МЗС.

Нагадаємо, сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що український кордон перетнули ще дві тисячі російських військовослужбовців.