НАТО організує свої штаби у шести країнах Європи

Військовий комітет НАТО сьогодні схвалив заснування міжнародних штабів у Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії і Болгарії

Про це повідомляє литовське видання Delfi з посиланням на  головнокомандувача Збройних сил Литви, генерал-майора Йонаса Вітаутаса Жукаса, передає Еспресо.TV.

"Рішення позитивне. Ці штаби будуть засновуватися", - сказав генерал.

Як він зазначив, штаб у Литві, який безпосередньо підпорядковується главі сил союзників у Європі, мають намір заснувати у Вільнюсі, поруч з Об'єднаним штабом. Половину персоналу в ньому складуть литовці, іншу половину - міжнародні сили.

За словами генерала, інші схожі штаби повинні бути засновані в Латвії, Естонії, Польщі, Румунії і Болгарії. Згідно з намірами, це має статися вже цього року.

Заснування штабів на початку лютого повинні затвердити міністри оборони НАТО.

"Для Литви – це хороші новини. Нам вдалося досягти того, що ми хотіли", - сказав Жукас.

Штаб буде поєднувати "національні сили, дислоковані в Литві, сили НАТО і головний провід НАТО в Європі".

Зі слів генерала, в дискусіях також затверджені плани по створенню сил дуже швидкого реагування і піднято питання про те, що НАТО має переглянути свою стратегію і оцінити нові загрози.

Нагадаємо, після засідання міністрів закордонних справ держав альянсу в грудні генсек НАТО заявив, що альянс збереже посилену присутність у східній частині альянсу.