В японському МЗС вказали російським колегам, що ті не знають історії

Японське зовнішньополітичне відомство вважає неприйнятним висловлену напередодні думку МЗС Росії про те, що міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда спотворює історію, порівнюючи ситуацію в Україні і питання про Курильські острови

Про це заявив представник прес-служби японського міністерства, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Північні території, - сказав він, - були окуповані Радянським Союзом вже після того, як Японія в серпні 1945 року прийняла умови Потсдамської декларації та капітулювала. Це факт. Висловлювання міністра Кісіда ґрунтується на цьому факті. Тому критика з приводу спотворення історії б'є зовсім мимо цілі, вона неприйнятна".

У середу в російському дипломатичному відомстві заявили, що глава японського МЗС намагається "перевернути історію з ніг на голову".

"Викликають здивування висловлювання міністра закордонних справ Японії Фуміо Кісіда, що прозвучали під час його візиту до Бельгії 20 січня, в яких він вдався до аналогії між ситуацією в Україні і проблемою "північних територій", як у Японії називають російські південні Курильські острови, що належать нашій країні по підсумками Другої світової війни. Зокрема, було сказано, що мова йде про "зміну статусу-кво силовим шляхом", - зазначили в МЗС Росії.

"Хотіли б у цьому зв'язку нагадати, що саме мілітаристська Японія разом з нацистською Німеччиною, прагнучи до утвердження свого панування у світі, зламали за допомогою сили статус-кво, що існував до початку Другої світової війни, і окупували цілий ряд держав, - підкреслили в дипвідомстві Росії. - Тепер же пан Кісіда, немов повторюючи недавні заяви в Німеччині українського прем'єра Арсенія Яценюка, по суті намагається перевернути історію з ніг на голову, піддати ревізії загальновизнане розуміння причин та підсумків війни".

"Змушені констатувати, що Токіо, на жаль, як і раніше не бажає засвоїти уроки історії. Такі провали в історичній пам'яті неприпустимі в рік 70-річчя Перемоги союзних держав у Другій світовій війні", - звернули увагу в міністерстві.