Європейський суд припинив розгляд справи Тимошенко

Європейський суд з прав людини сьогодні оприлюднив рішення про припинення розгляду другої справи за позовом екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко

Зміст

Про це повідомляє прес-служба суду, передає Еспресо.TV з посиланням на "РБК-Україна".

"Суд прийняв до уваги декларацію українського уряду, в якому вони визнали, що кримінальне переслідування Тимошенко було політично вмотивованим, і в якому вони визнали порушення її прав, передбачених Конвенцією, і про заходи, вжиті урядом щодо усунення цих порушень. Після того, як пані Тимошенко погодилася з умовами цієї декларації, суд вважає, що це передбачає дружнє врегулювання між сторонами і, отже, не знаходить підстав для продовження розгляду справи", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, підсудна Тимошенко в 2011-му році звернулася до ЄСПЛ з двома скаргами, звинувачуючи владу у її політичному переслідуванні. Рішення щодо першої з них  було винесене в 2013-му році. Суд встановив, що арешт Тимошенко був незаконним, однак за деякими пунктами відхилив скаргу української опозиціонерки.

У другій, головній скарзі Юлія Тимошенко оскаржує рішення суду в цілому.

Вона стверджує, що українська влада порушила низку статей конвенції з захисту прав людини. Зокрема, вона заявляє, що режим Януковича порушив її право на чесний суд, застосував щодо неї незаконне покарання, порушив статті конвенції про заборону тортур, про повагу до приватного життя, про свободу слова, а також двічі покарав її за одним звинуваченням.