Експерти вважають, що новий король Саудівської Аравії збереже нафтову політику країни

Новий король Саудівської Аравії Сальман бен Абдельазіз ас-Сауд, сьомий в династії, швидше за все буде дотримуватися того ж курсу нафтової політики, що і його попередник Абдалла, який помер у ніч на п'ятницю

Так вважають експерти, опитані агентством Bloomberg, пише російський "Интерфакс".

Таким чином, Саудівська Аравія, ймовірно, продовжить видобувати нафту колишніми обсягами - близько 9,5 млн барелів на добу, щоб зберегти частку ринку, незважаючи на зниження цін. Експорт нафти з королівства становить близько 7 млн, на його частку припадає більше 10% світових поставок.

"Їм потрібно забезпечити збереження достатньої частки ринку не тільки на завтра, а й на 2040, і на 2060, і далі", - заявила партнер ESAI Energy LLC Сара Емерсон The Wall Street Journal.

Першим найважливішим сигналом про подальше курсі нафтової політики Саудівської Аравії стане вирішення питання про міністра нафтової промисловості: поки неясно, чи залишить новий король на цій посаді Алі ібн Ібрагіма ан-Нуаймі, який займає його з 1995 року. Сам міністр, якому цього року виповнюється 80 років, раніше висловлював бажання приділяти більше часу своїй другій роботі - він є главою науково-технологічного університету імені покійного монарха.

У листопаді Саудівська Аравія продавила в ОПЕК рішення про збереження квот на видобуток, що посилило перевиробництво на світовому рівні і сприяло подальшому обвалу цін на енергоносії. У 2014 році нафта подешевшала на 48%.

Як зазначає Bloomberg, в теорії рішення по нафтовій політиці в Саудівській Аравії приймає Вища нафтової рада, яку очолює король. До складу ради входять старші члени королівської сім'ї, міністри, керівники великих підприємств галузі. На практиці ж останнім часом рішення були залишені на відкуп ан-Нуаймі.

"Хоча йому вже майже 80 і, за чутками, він готується до виходу на пенсію, Нуаймі зберігає жорстку хватку", - зазначив Саймон Хендерсон з Вашингтонського інституту.

Досі жоден з членів королівської сім'ї не займав пост міністра нафти Саудівської Аравії, хоча син нового короля - принц Абдельазіз бен Сальман - є заступником ан-Нуаймі і регулярно бере участь у засіданнях ОПЕК.

В цілому новий король вважається більш консервативним, ніж його попередник, але при цьому займає помірковану позицію, вміло лавіруючи між конкуруючими угрупуваннями, пише Associated Press.

"Він розумний, відмінний політик, легко знаходить спільну мову з консервативною прошарком, але при цьому мислить дуже сучасно", - говорить один з американських дипломатів, що служили в Ер-Ріяді. Наприклад, Сальман не заперечував, коли один з його синів - Султан - вирішив стати першим арабським астронавтом. Зараз Султан керує туристичним відомством Саудівської Аравії.

В останні місяці міністр нафти Саудівської Аравії зробив ряд досить жорстких висловлювань. "Якщо я скорочу здобич, що стане з моєю часткою ринку? Ціна піде вгору, і росіяни, бразильці, американські виробники сланцевої нафти заберуть мою долю, - заявляв ан-Нуаймі в грудні. - Не важливо, опуститься ціна до $ 20 за барель, $ 40 за барель, $ 50 за барель, $ 60 за барель".

Однак нафта становить 46% ВВП Саудівської Аравії і левову частку бюджету, тому не виключено, що в 2015 році королівство буде змушене пом'якшити позицію. До того ж коментарі ан-Нуаймі викликали не надто схвальну реакцію ряду членів саудівської королівської сім'ї, хоча Сальман - тоді ще принц - 6 січня в зверненні, яке він зачитав від імені старшого брата, підтвердив обраний міністром курс. Саудівська Аравія "проявить твердість волі", незважаючи на падіння цін на нафту, сказав майбутній король.

За оцінками уряду, дефіцит бюджету цього року збільшиться до 145 млрд саудівських ріялів ($ 39 млрд) з 54 млрд ріялів в 2014 році. Ер-Ріяд буде покривати нестачу коштів за рахунок резервів і розміщення боргових зобов'язань. Королівство з населенням 29 млн чоловік розпорядженні міжнародними резервами на $ 736,23 млрд, або 6% сукупного світового обсягу.

Доходи бюджету Саудівської Аравії в 2015 році, як очікується, впадуть до 715 млрд ріялів з 1,046 трлн ріялів роком раніше, якщо середня ціна нафти складе $ 80 за барель, а цей рівень оптимістичніше прогнозів багатьох аналітиків.

Експерти рекомендують пам'ятати, що новому королю Саудівської Аравії вже 79 років, а до призначеного ним наступнику принцу Мукріну - 69. При цьому абсолютно незрозуміло, хто буде наступним у черзі на саудівський престол.

"На мій погляд, ми не побачимо істотних змін в саудівській нафтовій політики при королі Сальманом. Але я очікую невизначеності і хвилювань з точки зору подальшого успадкування", - заявив екс-консультант Білого дому Боб Макнеллі, який тепер очолює консалтингову фірму Rapidan Group.