У московському СІЗО вже понад півроку утримують 72-річного українського "шпигуна"

До московського СІЗО "Лефортово" потрапили двоє громадян України Юрій Солошенко і Валентин Виговський, яких звинувачують у шпигунстві

Про це повідомила правозахисник і журналіст Зоя Свєтова, яка відвідала ув’язнених, передає  Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода". 

За її словами, КДБ-ФСБ дозволили членам громадської спостережної комісії Росії за місцями примусового утримання відвідати слідчий ізолятор.

Свєтова зазначила, що Юрію Солошенку 72 роки. За її словами, він  перебуває у важкому психологічному стані.

"Він розгублений, йому хочеться з кимось поговорити. Адвокат до нього приходить дуже рідко. Це адвокат, який, швидше за все, як я припускаю, був запропонований йому слідством – тобто Слідчим управлінням ФСБ",  - розповіла  Свєтова.

Солошенко у розмові з активісткою зізнався, що абсолютно невинен і  навіть написав прохання про помилування Путіну, хоча він ще не засуджений, і вина його не доведена.

"Оскільки йому 72 роки, і у нього ішемічна хвороба серця, проблеми з тиском, їй просто фізично дуже тяжко перебувати в умовах СІЗО. Юрій Данилович перебуває там уже більше півроку. До нього приїжджав один раз його син з України, але взагалі у нього немає ніякого зв'язку із зовнішнім світом", - розповіла Свєтова.

Іншому ув’язненому  Валентину Виговському бприблизно 30-32 роки. Його затримали росіяни в окупованому Криму. Спершу Виговського звинувачували в незаконних банківських операціях, але зараз мають намір перекваліфікувати його справу на шпигунство. 

"Ми ж заходимо в камеру завжди разом зі співробітником в'язниці, і крім того, він не знає, що таке громадська спостережна комісія, хто ми такі. А слідчі йому сказали, що він ні з ким не може обговорювати свою кримінальну справу і взагалі ні з ким не повинен розмовляти", - каже громадська активістка.

За її словами, ані до Солошенка, ані до Виговського не пускають українського консула.

"Хоча я з ним спілкувалася, і він мені сказав, що неодноразово звертався до Управління ФСБ, яке веде ці справи, щоб допустили його, щоб він міг поговорити з українськими громадянами і дізнатися, що там відбувається. Його не допускають. Це грубе порушення їхніх прав", - розповіла правозахисниця.

Нагадаємо, під вартою у Москві досі утримують українську льотчицю  і нардепа Надію Савченко та режисера Олега Сенцова.