Гіркін розповів, як кримських депутатів примусили провести референдум

Колишній головний Словянський бойовик Ігор Гіркін розповів, як "ополченці" примушували депутатів Верховної ради Криму приймати рішення для входження півострова до складу Росії

Свою версію того, що відбувалося в Криму, Гіркін виклав у дискусії з Миколою Стариковим в ефірі «Нейромір-ТВ», пише "Slon.ru".

«Депутатів збирали "ополченці", щоб загнати їх в зал, щоб вони прийняли [необхідні рішення]. Я був одним з командирів цих "ополченців"», - зауважив Гіркін, додавши, що він перебував у Криму з лютого 2014 року.

Він спростував тезу Старикова про те, що легітимні органи державної влади самостійно приймали рішення про проведення референдуму про статус Криму та інших заходах, що сприяли відділенню республіки від України. Зокрема, згадувалося голосування 27 лютого 2014, коли "главою уряду" Криму був призначений лідер партії «Русское единство» Сергій Аксьонов.

Гіркін також зауважив, що правоохоронні органи Криму і підрозділи Збройних сил України, які знаходилися на півострові, не сприяли приєднанню до Росії.
 

«Так, десь там симулювали хвороби і саботували виконання [наказів], але вони продовжували підпорядковуватися Києву і не виконували вказівки, які їм давала нова влада», - додав бойовик.


Він зазначив, що на Донбасі не вдалося забезпечити аналогічний розвиток подій, оскільки дії бойовиків не підтримувалися присутністю російських військових.

«У Донецьку і Луганську, якби стояли БТР морської піхоти російської, повірте, було б все те ж саме», - зазначив Гіркін.