Більше 50% росіян вважають, що журналісти Charlie Hebdo самі спровокували теракт

Більше половини росіян вважають, що теракт в редакції Charlie Hebdo 7 січня, в результаті якого загинули 12 осіб, спровокували самі журналісти видання

Про це свідчать дані опитування ВЦИОМ, передає Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант".

Згідно з результатами опитування, 30% респондентів вважають, що основною причиною теракту була "поведінка журналістів, які образили релігійні цінності" (видання зазначає, що серед вибрали цей варіант відповіді більшість є прихильниками "Єдиної Росії" і КПРФ). Ще 25% опитаних вважають, що причина теракту - у діях влади Франції, які дозволили журналістам ображати релігійні цінності мусульман.

11% респондентів називають причиною паризьких терактів приплив мусульман у Францію, 8% - поведінку "кількох мусульманських екстремістів", 6% звинувачують у трагедії спецслужби, що непрофесійно спрацювали, і лише 5% вважають причиною події політику "Ісламської держави".

Майже половина росіян не розуміють і не схвалюють вчинок братів Саїда і Шерифа Куаші, які скоїли теракт. 39% не схвалюють дій терористів, але розуміють їх мотиви, а 5% опитаних схвалюють теракт.

Нагадаємо, 7 січня брати Куаші розстріляли редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo, яка раніше публікувала карикатури на пророка Мухаммеда і на лідера "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді. В результаті загинули 12 людей. 9 січня брати Куаші були вбиті поліцією.

Один з братів, Шериф, перед загибеллю повідомив телеканалу BFM-TV, що напад на Charlie Hebdo організувала єменська "Аль-Каїда".

9 січня ще один радикальний ісламіст, Амеді Кулібалі захопив заручників у магазині кошерних продуктів в Парижі, убивши при цьому чотирьох осіб. Кулібалі, убитий поліцейськими при штурмі, встиг повідомити, що координував дії з братами Куаші.