Держдумі Росії плювати на імунітет Савченко в ПАРЄ

Імунітет у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) не матиме жодних наслідків для Надії Савченко

Про це заявив член російської делегації, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Де-факто цей імунітет не має для Савченко жодних наслідків, тому що вона знаходиться в Росії, вона звинувачена в серйозних злочинах, скоєних задовго до того, як вона була обрана членом Верховної ради і увійшла в українську делегацію в ПАРЄ", - пояснив Пушков.парламентарій.

"Українці наполягають на тому, що кожен, хто обирається і стає членом національної делегації, отримує імунітет абсолютно за все", - зазначив російський парламентарій, додавши, що фактично це означає, що на час сесії Савченко повинні звільняти і віна буде приїжджати в Страсбург.

"На мій погляд, це абсурдна позиція, вона суперечить здоровому глузду", - висловився глава комітету Держдуми.

Імунітет депутатів ПАРЄ не прирівняний до дипломатичного, це функціональний імунітет, пов'язаний із здійсненням завдань, які стоять перед депутатами ПАРЄ, акцентував увагу Пушков. 

"Думаю, що обстріл російських журналістів не може бути оголошений завданням депутата ПАРЄ", - з іронією уклав він.

Нагадаємо, Росія звинувачує українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко в пособництві у вбивстві двох російських журналістів під Луганськом в липні 2014 року. Вона була викрадена з України і переправлена до Росії, де перебуває у СІЗО.

Глава ПАРЄ Анн Брассер раніше заявила, що влада Росії повинні просити зняти дипломатичну недоторканність з Савченко, яка є членом делегації ПАРЄ від України. За її словами, Савченко "не може бути присутньою на сесії, оскільки перебуває в ув'язненні в РФ; наша процедура Ради Європи передбачає, що, якщо член однієї з делегацій позбавлений волі, то влада тієї країни, де знаходиться ця людина, повинні попросити зняти з особи недоторканність".