Фільм-номінант на "Оскар" від Польщі звинувачують у перекрученні історії

Драма "Іда" Павла Павліковського, номінована на премію "Оскар" в категорії "Кращий фільм іноземною мовою", в Польщі піддалася критиці з боку націоналістів, які визнали фільм "антипольським".

Про це свідчить звернення Польської антидифамаційної ліги (Reduta Dobrego Imienia) до Польскокого кіноінституту, що підтримав фільм, повідомляє The Guardian.

"Фільм жодного разу не згадує окупацію Польщі Німеччиною, в результаті чого у глядачів, незнайомих з історією країни, може скластися помилкове враження, ніби в голокості винні поляки", - йдеться в заяві, направленій лігою в Польський кіноінститут, підтримав "Іду".

Польська антидифамаційна ліга вимагає додати до титрів, що відкривають картину, роз'яснення про історію окупації країни під час Другої світової війни і про те, що полякам, які ховали у себе єврейські сім'ї, загрожувала смертна кара.

Зараз петицію підписали більше 29 тисяч осіб.

"Іда" Павла Павліковського, дія якої відбувається в Польщі 1960-х, розповідає про молоду послушницю католицького монастиря, яка перед постригом з'ясовує про своє єврейське походження і відправляється на пошуки правди про загибель своєї родини в роки війни.