Копач: Польща не братиме участі у збройному конфлікті на Донбасі

Польща не братиме участі у збройному конфлікті на сході України

Про це заявила прем’єр-міністр Ева Копач сьогодні в ефірі "Польського радіо", передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Я вважаю, що поляки сьогодні заслуговують на те, аби їм чесно, чітко та правдиво сказали, що Польща не збирається на жодну війну. Польща не буде брати участі у жодних збройних конфліктах", - сказала вона, коментуючи заяву одного з кандидатів у президенти Польщі Анджея Дуди, який минулого тижня зазначив, що польській владі "варто подумати" над таким варіантом.

Копач сподівається, що всі кандидати у президенти Польщі (вибори відбудуться цього року) поділятимуть її позицію.

За словами Копач глава держави, представник правлячої партії "Громадянська платформа" Броніслав Коморовський розділяє таку точку зору "і точно не буде нікого висилати на війну".

Нагадаємо, кандидат у президенти від найбільшої опозиційної партії "Закон та справедливість" Анджей Дуда, коментуючи заяву одного з польських політиків про необхідність направити польських військових на Донбас, сказав, що це "важке рішення", над яким "треба добре подумати", але "варто" розглянути таку можливість.

Згідно з польським законодавством, військових для участі у закордонних кампаніях може направити президент Польщі, рішення якого має затвердити уряд. Однак президент Польщі Броніслав Коморовський також розкритикував ідею відправки військового контингенту в Україну, назвавши подібні заяви несерйозними та безвідповідальними.

23 січня генерал польської армії у відставці Вальдемар Скшипчак заявив, що Польща не може самостійно направити своїх військових в Україну, оскільки має узгоджувати подібні рішення з іншими державами НАТО. За його словами, зараз немає передумов для такого рішення.