В Греції на парламентських виборах перемогли противники заходів "жорсткої економії"

На позачергових парламентських виборах в Греції впевнену перемогу здобула опозиційна Коаліція радикальних лівих СІРІЗА

Згідно з результатами підрахунку 75% голосів, за партію Алексіса Ціпраcа в неділю, 25 січня, проголосували 36,1% виборців, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

На другому місці - Консервативна партія "Нова демократія" прем'єр-міністра Антоніса Самараса з результатом в 28,1% голосів.

Правоекстремістська партія "Хрісі Авгі" ("Золота зоря"), за попередніми результатами, набрала 6,3 % голосів, заснована на початку 2014 року проєвропейська центристська партія "Те потамі" ("Річка") – 6 %. Також до парламенту пройшли комуністи (5,5), право-популістська партія "Незалежні греки".

Всегрецький соціалістичний рух ПАСОК, який входять в нинішню правлячу коаліцію, згідно з цими даними, отримав 4,7% голосів.

Ципрас обіцяє, що тепер трійка міжнародних кредиторів (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ) "не буде грати ніякої ролі в країні", а заходи жорсткої економіки залишаться в минулому. Ціпрас зазначив, що Афіни будуть вести переговори з приводу того, щоб "вивести Грецію з порочного кола надмірних боргів".

Нагадаємо, раніше лідер партії Ціпрас заявляв, що його партія не виступає за вихід Греції із зони євро, а лише хоче домогтися тимчасового мораторію на виплату боргу країни. Пізніше німецькі ЗМІ повідомили, що влада Німеччини допускає вихід Греції із зони євро в разі приходу до влади СІРІЗА, проте пізніше віце-канцлер Німеччини спростував ці чутки і висловилася за збереження Греції в єврозоні.