Влада Ріо-де-Жанейро визнала, що олімпійська регата-2016 відбудеться у забрудненій воді

Влада Ріо-де-Жанейро визнала, що не зможе знизити на 80% рівень забруднення води в океанській затоці Гуанабара до початку Олімпійських ігор-2016

Про це заявив секретар (міністр) з охорони навколишнього середовища штату Ріо-де-Жанейро Андре Корреа, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

За його словами, для реалізації в повному обсязі програми очищення вод Гуанабара потрібно додатково щонайменше 10 млрд. реалів ($ 3,9 млрд). Однак у бюджеті таких грошей немає і в час, що залишився до Ігор, їх не передбачається. Влада сподівається на залучення приватного капіталу. Однак обіцяних показників чистоти води досягти все одно не вдасться.

Водночас Корреа запевняє, що змагання з вітрильного спорту все одно можна буде провести в Гуанабара, оскільки показники чистоти води в районі регати вже зараз визнані задовільними. Головне завдання буде полягати в тому, щоб не допустити появи на дистанції плаваючого сміття.

Зазначимо, що в заявці бразильського Національного олімпійського комітету, на підставі якої Ріо-де-Жанейро отримав право 5 - 21 серпня майбутнього року провести літні Олімпійські ігри, значилося очищення води на 80%.

Стан басейну викликає серйозні нарікання у спортсменів і фахівців, що мають відношення до організації олімпійської регати. І це при тому, що змагання планується проводити ближче до виходу в океан, де вода відносно чистіше, оскільки регулярно оновлюється під час припливів і відливів.

Санітарна влада Ріо-де-Жанейро зазвичай не рекомендують купатися на більшості пляжів в затоці Гуанабара. У той же час, за висновком експертів Національної ради з навколишнього середовища, зміст хвороботворних мікроорганізмів у воді в районі виходу затоки в океан "не несе прямої загрози здоров'ю людини, тому що не перевищує встановлених граничних позначок".

Як уже повідомлялося, місяць тому в морській воді біля берега Ріо-де-Жанейро, де відбуватимуться олімпійські регати та змагання з віндсерфінгу Ігор-2016, виявлені супербактеріі - мікроорганізми, стійкі до лікарських препаратів.