ЄС може збільшити обсяг гуманітарної допомоги Україні

Європейський Союз розглядатиме питання збільшення гуманітарної допомоги Україні

Про це у понеділок на прес-брифінгу в Києві заявив генеральний директор офісу Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту Клаус Соренсен, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Я очікую, що повернуся до Брюсселя з більш чіткою картинкою ситуації, щоб люди там розуміли розвиток подій. Сподіваюся, це дозволить мені аргументовано просити збільшення обсягів допомоги, тому що я зможу говорити, що співпраця добре налагоджена, правила поважаються, а потреби збільшуються. Враховуючи зазначене, я, на жаль, ймовірно буду просити більше грошей", - зазначив Соренсен, підкресливши, що такий висновок базується на невтішній гуманітарній ситуації. 

За його словами, якщо Україна хоче отримати більше грошей від Європи, вона разом із європейським відомством має бути здатна стверджувати, що виділена європейська допомога доходить до адресатів без будь-яких перешкод. У цьому контексті Соренсен наголосив на необхідності продовження зусиль українського уряду щодо усунення організаційних перешкод у доставці гуманітарної допомоги Євросоюзу до України, зокрема, обкладення її податком, доступ до зони АТО і відсутністю єдиного державного координуючого органу.

Відповідаючи на запитання щодо можливих проблем із розподіленням гуманітарки на підконтрольній "ДНР" і "ЛНР" території він підкреслив: "У бойовиків є вибір: або показувати, що вони в цілому дбають про інтереси людей і дозволяють розподілення гуманітарної допомоги, або продемонструвати, що вони не дбають про людей".

Соренсен також повідомив, що для уникнення обвинувачень в ангажованості європейська допомога надаватиметься винятково представникам ООН або Міжнародного комітету Червоного Хреста, які безпосередньо розподілятимуть допомогу як на території України, так і в зоні проведення АТО.