Бажання терористів розширити свій вплив до "кордонів Донецької області" порушує Мінські домовленості, - Фелтман

Заступник Генсека ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман нагадав, що 23 січня керівник так званої "ДНР" оголосив бойкот майбутнім консультаціям із тристоронньої контактної групи, що є одностороннім виходом із угоди про припинення вогню та загрозою захоплення територій далі

На цьому він наголосив під час свого виступу на екстренному засіданні Ради безпеки ООН, передає Еспресо.TV.

"План полягає в тому, щоб розширити кордони до кордонів Донецької області. Генеральний секретар заявив 24 січня, що це є порушенням їхніх зобов'язань у відповідності до Мінських домовленостей", - зазначив Фельтман.

"Ми постійно закликаємо повстанців невідкладно відмовитися від провокаційних дій, дотримуватися міжнародного права та виконувати їхні зобов’язання. Ми також закликаємо керівництво Російської Федерації використати їхній вплив та звернутися до повстанців з припиненням військових дій та зупинити протистояння", - наголосив заступник Генсека, зауваживши, що українське керівництво активно виступає з дотримання своїх зобов’язань по Мінським домовленостям.

"Вони займають оборонну позицію, але ми відмічаємо нещодавні екстраординарні заходи, ухвалені РНБО, зокрема заходи пов’язані з укріпленням контртерористичних заходів та ми закликаємо до максимальної стриманості. У світлі нещодавно оголошеної Надзвичайної ситуації в Донбасі стає все більш складно гарантувати, щоб гуманітарні співробітники та гуманітарні товари потрапляли без перепон до конфліктної зони, адже обидві сторони здійснюють перепони в цьому напрямку. Ми також закликаємо керівництво України, щоб гуманітарні операції не обкладалися податками", - зазначив Фельтман. 

"Ми визнаємо важкість дискусій, спрямованих на знаходження мирного вирішення цього конфлікту з урахуванням непримиримих позицій, однак зусилля по знаходженню політичного рішення повинні бути подвоєні невідкладно. Президент Порошенко оголосив, що було вироблено угоду про необхідність проведення переговорів у Женевському форматі за участі ЄС, США, України та Росії. Ми вітаємо це рішення", - підсумував заступник Генсека ООН.