Сутички у Косово носять економічне підгрунтя, - експерт-міжнародник

Журналіст-міжнародник Тарас Паньо прокоментував заворушення у Косово

Свою думку він висловив у ефірі Еспресо.TV.

"Нинішня історія в Косово більше економічна, ніж політична. Суперечка спалахнула довкола металургійного і добувного корпусу "Требча", якого вважають чи не найдорожчим промисловим об'єктом на Балканах. Його косовська влада ухвалила рішення перевести у власність Косово при тому, що Сербія стверджує, що є власником 75% акцій цього комплексу. Відповідно, спалахнув скандал майновий, переріс частково і в політичну площину, там були некоректні висловлювання сербського міністра уряду Косово щодо своїх співгромадян косовської національності. Відповідно, це переросло в загальне невдоволення, як сербами, так частково і власним урядом", - вважае Паньо.

За словами журналіста, "ситуація розгортається, прикрий той момент, що раніше на погашення цих пристрастей – ця функція покладалася і на міжнародні сили, розташовані в Косово. Але після інцидентів 2007 року, коли миротворці були вимушені застосувати вогнепальну зброю, їх не залучають, тому зараз косовському уряду доведеться діяти самому".

На його думку, перед урядом Косово постало важка проблема.

"Їм доведеться лавірувати між побажаннями власного населення щодо повернення майна, яке перебуває на території Косово в косовську власність, з іншого боку – незадоволення ЄС, яке ледве встановивши хиткий мир між Сербією і Косово, не хоче його втрачати", - закінчив думку експерт.

Нагадаємо, що у самопроголошеній республіці Косово сталися зіткнення поліції з мітингувальниками. Постраждали десятки людей.