Радянський комунізм навчив німецький нацизм знищувати всіх своїх ворогів завдяки концтаборам смерті, - Хсів

Політолог Ігор Хсів пояснив, чому Росію не запросили на вшанування 70-річчя звільнення Аушвіцу

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV.

"Ми повинні відзначити, що відсутність урядової російської делегації та Путіна багато про що говорить. Сьогодні відзначаються 70-ті роковини звільнення Освєнцима. Ворота концтабору відкривав український єврей з Полтавщини Анатолій Шапіро. Але ми повинні пам'ятати, що після цього Аушвіц не припинив свого існування. Ми всі маємо пам'ятати, що концтабір Аушвіц працював ще чотири роки за призначенням і використовувався він уже Радянським Союзом. Так, печей і крематоріїв не було. Але в концтаборі вже сиділи не колишні нацисти, а, як вважала радянська окупаційна влада, - "неблагонадійні елементи". Тобто – всі, хто не подобався. В'язнів були десятки тисяч", - нагадав політолог.

Треба також пам'ятати, наголосив він, що взагалі мережа жахливих таборів смерті працювала далі. Мало хто знає, що концтабір "Бухенвальд" працював за призначенням до 1958 року, а концтабір "Захсенхаузен"  закритий був тільки в 1961 році. 

"Хочу нагадати свідчення голови Берлінсько-єврейської громади Еріха Нельханса, який дивом вижив при нацистах і був запроторений у концтабір уже після 49-го року – в "Захсенхаузен". Він свідчив, що в таборах було дуже багато жінок, дітей і старих, які мерли, як мухи. Лише один "Захсенхаузен" уже після війни пройшло понад 60 000 людей. Навіть в 1950 році в кількох німецьких колишніх концтаборах було близько 30 000 в'язнів", - сказав Ігор Хасів і додав, що людство ніколи не повинно забувати, що створювали німецькі концтабори смерті нацисти, які були підготовлені, організовані і навчені Радянським Союзом. "Саме радянське НКВД навчало в 1937-39 роках величезні делегації СС і Гестапо з Німеччини, які проходили стажування в так званому "радянському Гулагу" – там вони навчилися створювати концтабори смерті. Радянський комунізм навчив німецький нацизм знищувати всіх своїх ворогів саме такими методами", - сказав Хсів.

"Ось в чому полягають глибокі політичні і моральні причини, чому цього разу не запрошена делегація Російської Федерації, як спадкоємець СРСР", - наголосив політолог.