Тарасюк: Процедури ухвалення Резолюції ПАРЄ і Радбезу ООН різні

Екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк прокоментував, чому вдалося ухвалити Резолюцію Парламентської Асамблеї ради Європи і не вдалось затвердити Резолюцію Ради безпеки ООН щодо України

"Відносно прийняття Резолюції ПАРЄ і неприйняття Резолюції Ради Безпеки ООН, тут два різних органи зі своїми процедурами", - розповів він в ефірі Еспресо.TV.

В ПАРЄ для ухвалення резолюції потрібна більшість. В Раді Безпеки ООН також потрібна більшість, але якщо хтось із постійних членів застосує право вето, як зробила Росія, то рішення не буде. Саме через це вже десятки засідань Ради Безпеки ООН по Україні завершувалися нічим, оскільки Росія накладає вето на будь-яке таке рішення", - пояснив дипломат. 

"Щодо рішення в Страсбурзі, то я хочу сказати, що маю цю інформацію з першоджерел від нашої делегації в ПАРЄ, що ця резолюція спочатку мала нести гуманітарний зміст, була покликана звернути увагу на гуманітарні проблеми в окупованих терористами частинах Донбасу. Але, врешті-решт, через поправки, які були внесені членами ПАРЄ, ця резолюція перетворилася в документ, який засуджує агресію Росії і який вимагає звільнення Надії Савченко та інших утримуваних українських громадян, які знаходяться в полоні", - розповів Борис Тарасюк і підкреслив, що ця резолюція фактично дала політичну, жорстку оцінку діям Російської Федерації.

"Вона вимагає, серед іншого, припинити фінансування Росією найманців, а також терористів, які незаконно окупували частину Донбасу", - сказав він. 

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи більшістю голосів ухвалила резолюцію, у якій наголошується на неприпустимості фінансування Росією тероризму.