Туреччина готова постачати свою сіль в Росію замість української

Туреччина планує збільшити в кілька разів постачання солі в Росію, щоб компенсувати імпорт з України, що зменшився

Уряд Туреччини ще 13 січня доручив своєму міністерству торгівлі та митниці розглянути можливість збільшення експорту солі з Туреччини в Росію, передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Вивчає питання нарощування сольових поставок в Росію і міністерство економіки Туреччини, на найближчій зустрічі з делегацією Мінекономрозвитку Росії відомство запропонує збільшити поставки в Росію в кілька разів, повідомив голова управління з експорту департаменту видобутку металів і лісової продукції турецького Мінекономіки Канер Бозат.

"На тлі останніх політичних та економічних подій ми вважаємо, що можемо розраховувати на збільшення нашого соляного експорту в Росію, - вважає Бозат. - Зараз експорт складає близько 50 тис тонн, але ми проводимо дослідження нашого потенціалу і плануємо наростити його в кілька разів".

Причому про збільшення експорту в республіці задумалися ще восени, зазначає співрозмовник.

Нагадаємо, що в середині листопада Мінсільгосп зафіксував нестачу харчової солі в Росії (загальна потреба в ній близько 1,5 млн тонн) через падіння поставок з України (близько 0,5 млн тонн, близько 80% від усього імпорту).

Понад половину російського ринку солі становить імпортна продукція. Найбільшими зарубіжними імпортерами солі були Україна, Білорусь, Казахстан, Китай та Іран. У Мінекономрозвитку РФ уточнили, що питання про збільшення поставок може бути обговорено сторонами 29 січня в рамках переговорів про зону вільної торгівлі з Митним союзом.

Як відзначає видання, основні виробники солі в Туреччині висловили свою зацікавленість у збільшенні поставок солі в Росію.

Нагадаємо, в середині січня Росспоживнагляд запросив у роздрібних мереж інформацію про наявність на полицях солі від виробників України та Білорусі "з метою вилучення з обігу зазначеної продукції".

26 січня, в понеділок, санітарна служба заборонила ввозити в країну продукцію української компанії "Артемсіль" (найбільший у Центральній і Східній Європі виробник кухонної солі).

В свою чергу у білоруському підприємстві “Білоруськалій” заявили про готовність збільшити поставки харчової солі в Росію, щоб замістити продукцію українського держпідприємства “Артемсіль”.