У Косово сталися зіткнення мітингувальників із поліцією

У столиці самопроголошеної республіки Приштині під час мітингу у вівторок відбулися зіткнення демонстрантів із поліцією

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Reuters.

Поліцейські намагалися розігнати мітинг, організований опозиційними політичними партіями, за допомогою водометів і сльозогінного газу. Постраждалих демонстрантів відвозили в лікарні на машинах швидкої допомоги.

За останніми даними, поранено 13 поліцейських та десять протестувальників. Повідомляється, що було спалено шість машин.

Загалом у мітингу взяли участь близько 2 тис. людей. Сьогоднішні зіткнення з поліцією були найбільшими відтоді, як Косово відокремилося від Сербії в 2008 році. Незалежність Косово, основну частину населення якого становлять албанці, визнали 108 країн. З точки зору держав, що не визнали незалежність Косово (у тому числі України), регіон продовжує бути автономним краєм Сербії.

Нагадаємо, що демонстранти вимагають відставки прем'єр-міністра у справах біженців - з числа косовських сербів - Олександра Яблановича за його висловлювання про албанців.

Раніше Яблановіч назвав "дикунами" групу албанців, яка не пустила сербів-паломників в православну церкву в Д'яковіце. Албанці заявляли, що в групі сербів були винні у військових злочинах. Ябланович пізніше публічно вибачився за свої слова. Він один з трьох сербів у косовському уряді.