Велика Британія розпочинає публічне розслідування вбивства Литвиненка

Давно очікуване публічне розслідування обставин смерті Олександра Литвиненка почнеться в Лондоні у вівторок - через дев'ять років після смерті колишнього агента КДБ помер після отруєння рідкісним радіоактивним ізотопом

Перед смертю критик Кремля Литвиненко, який отримав британське громадянство, звинуватив президента Росії Володимира Путіна в організації його вбивства, передає Еспресо.TV з посиланням на "Голос Америки".

Представники британської влади говорять, що наявні докази дозволяють пред'явити звинувачення у вбивстві двом колишнім агентам КДБ.

Росія завжди заперечувала будь-яку причетність до його смерті, але суддя Роберт Оуен, який очолюватиме розслідування, заявив, що наявні свідчення дозволяють говорити про вину Росії.

Литвиненко після отруєння

Оуен також зазначив, що смерть Литвиненка в 2006 році називали "мініатюрною ядерної атакою на вулицях Лондона" і "підтриманим державою вбивством через радіоактивне отруєння".

Вбивство Литвиненка спричинило скандал, який призвів до найбільш серйозного погіршення британсько-російських відносин після "холодної війни".

У 2013 році британська влада відмовилася проводити публічне розслідування, визнавши, що однією з причин такого рішення, хоч і не головною, стали зв'язки з Росією. Але після того як двосторонні відносини різко загострилися у зв'язку з кризою в Україні, британський уряд змінив свою позицію і в липні минулого року дав добро на проведення розслідування.

Вдова Литвиненка, Марина, висловила сподівання, що офіційне розслідування зрештою проллє світло на обставини смерті її чоловіка, а також на його роботу в службі британської зовнішньої розвідки MI6.

"Я хочу покінчити з усіма домислами, - заявила вона Reuters. - З'являться офіційні документи, і жодна сторона не зможе використовувати те, що трапилося в Лондоні для особистої вигоди".

Читайте також: Знайдено докази причетності Кремля до вбивства Литвиненка