Відмовившись від російських "Союзів", NASA зекономить по $12 млн на кожному астронавті

NASA зможе економити по $ 12 млн на кожному астронавті, якщо відмовиться від використання російських космічних кораблів "Союз"

Про на прес-конференції розповів голова північноамериканського космічного агентства Чарльз Болден (Charles Bolden), передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

За його словами, NASA платить Роскосмосу по $70 млн за кожного космонавта при його відправці на МКС або назад. У тому випадку, якщо агентство зможе перейти на кораблі SpaceX Dragon і Boeing CST-100, політ кожного астронавта в один бік буде обходитися в $58 млн.

США змушені користуватися російськими кораблями з 2011 року, коли була закрита програма Спейс Шаттл.

"Сподіваюся, мені не доведеться писати ще один запит в Роскосмос після 2017 року", - цитує Болдена Reuters.

SpaceX збирається здійснити перший безпілотний випробувальний запуск в 2016 році. Пілотований політ запланований на початок 2017 року, стверджує президент компанії Гвінн Шотвелл.

У свою чергу, Boeing має намір провести аналогічні тести у квітні та липні 2017 року, повідомив керівник проекту CST-100 Джон Елбон.

У вересні 2014 року Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору уклало зі SpaceX і Boeing контракт на загальну суму $ 6,8 млрд. Згідно з його умовами, компанії повинні забезпечити доставку космонавтів на МКС.