Західні ЗМІ вважають зниження рейтингу Росії до "сміттєвого" "останнім ударом по Кремлю"

Західні ЗМІ назвали зниження агентством Standard & Poor в рейтингу Росії до "сміттєвого" рівня "останнім ударом по Кремлю", а опитані ними експерти вважають, що приклад S&P послідують два інших міжнародних рейтингових агентства - Fitch Ratings і Moody 's Investors Service

Увечері 26 січня S&P знизило рейтинг Росії до спекулятивного рівня - BB +. Своє рішення рейтингове агентство пояснило погіршенням ситуації у фінансовому секторі, що обмежує можливості Центрального банку: "Ми вважаємо, що ЦБ змушений приймати все більш і більш складні рішення в тому, що стосується грошово-кредитної політики, в той же час, намагаючись підтримувати стійке зростання ВВП".

Аналітик Standard Bank Тім Еш сказав The Wall Street Journal, що не здивований рейтинговою дією S&P і очікує, що за ним підуть Fitch і Moody 's, пише РБК.

Зниження рейтингу "відображає поєднання зниження цін на нафту, санкцій і конфлікту в Українї зі складною геополітичною боротьбою з Заходом, в якій не видно ніяких ознак ослаблення", зазначив Еш.

"Ці фактори, як очікується, продовжать чинити тиск на баланс Росії", - вважає експерт.

"Перспективи вже дуже похмурі, економіка твердо стоїть на шляху, який веде до рецесії після різкого падіння цін на нафту і повномасштабного валютної кризи, що розгорнувся в грудні", - говорить валютний стратег Rabobank Петро Матіс.

Він вважає, що зниження рейтингу Росії нижче інвестиційного рівня означає, що ЦБ доведеться підтримувати рубль, зберігаючи процентну ставку на рівні 17%, можливо, що регулятору доведеться втрутитися безпосередньо в ситуацію на валютному ринку.

Зниження рейтингу Росії є "останнім ударом по Кремлю", пише Financial Times.

Видання зазначає, що рішення S&P підкреслило погіршення ситуації в економіці найбільшого у світі експортера енергії: країна вже постраждала від обрушилися цін на нафту, різкого зниження вартості рубля і західних санкцій, ці фактори в комплексі закрили російським компаніям доступ до глобальних ринків капіталу.

Минулого місяця Moody 's і Fitch знизили свої рейтинги по Росії, але все ще тримають їх на одному щаблі вище "сміттєвого". Трейдери вважають, що оскільки два з трьох основних рейтингових установ і раніше оцінюють рейтинг Росії на інвестиційному рівні, рішення S&P не повинно викликати хвилю автоматичної розпродажі.

Росія все ще володіє значними золотовалютними запасами в $ 379 млрд, але комплекс чинників - падаючі ціни на нафту і західні санкції - швидко розмивають їх, відзначає FT. Інвестиційний менеджер Aberdeen Asset Management Plc Віктор Сабо зазначив, що положення може погіршитися ще сильніше, якщо уряд Росії буде змушений втрутитися, щоб допомогти компаніям, які не зможуть погасити свої борги перед іноземними банками та інвесторами.