Баррозу збирається писати мемуари про те, як Янукович "провалив" євроінтеграцію

Колишній голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу планує написати мемуари про те, що відбувалося напередодні Вільнюського саміту восени 2013 року, коли Україна провалила євроінтеграцію

Про це він заявив під час "Українського сніданку" у Давосі, передає Еспресо.TV з посиланням на "Українську правду".

"Ви знаєте, я повертаюся до цього періоду (Вілльнюскього саміту, - ред.) і збираюся написати можливо якісь мемуари як глава Єврокомісії. Я хочу зібрати всі свої нотатки того періоду, тому що насправді, це було дуже важкий час з повідомленнями та контрповідомленнями, і ми докладали багато зусиль, щоб підписання все-таки відбулося", - сказав він, коментуючи ситуацію напередодні саміту у Вільнюсі.

Барозу зазначив, що ЄС не вибирав конкретного політичного лідера для євроінтеграції, маючи на увазі Януковича.

"Ми вели діалог з країною і спілкувалися з Януковичем достатньо часто на цю тему.

Так, він був, можливо, проросійським, але в той момент він ратував за зближення з Європейським Союзом. Але мені було зрозуміло, що йти далі вам заважало, в тому числі, і тиск з боку Росії", - сказав екс-глава Єврокомісії.

На його думку, Янукович вів подвійну гру, говорячи різні речі різним людям. "Але, насправді, під час зустрічей зі мною та іншими представниками Європейської Комісії Янукович показував, що він зацікавлений в євроінтеграції. Тому ми і вели з ним переговори", - сказав Баррозу.

Він зазначив, що на момент позиція України була однозначною і вона не готова була до членства в ЄС.

"Ми не хвилювалися про те, що щось може піти не так. Публічно пан Путін заявляв кілька разів, що він нормально ставиться до того, що Україна рано чи пізно може стати членом Європейського Союзу. У нього була інша позиція щодо членства в НАТО, але стосовно ЄС, він не був налаштований опозиційно", - сказав Баррозу.

Однак згодом, згадує він, стало зрозуміло, що насправді Янукович не готовий до підписання угоди у Вільнюсі, що вилилося у Майдан.

"Так, розуміння того, що щось йде не так, було - ми отримували суперечливі сигнали протягом кількох останніх тижнів і місяців. І тому ми робили все можливе, щоб врятувати процес. Але за моєю оцінкою, в українському керівництві не було людей, готових йти далі. Щось сталося перед самим самітом", - сказав Баррозу.

Нагадаємо,  29 листопада 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович "провалив" Угоду про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, що вилилося у масові акції протесту по всій Україні і призвело до падіння режиму Януковича.