Джемілєв: Українці в Криму вимагають заблокувати поставки електрики та харчів на півострів

Українці в окупованому Криму вимагають перекрити поставки електроенергії та продуктів на півострів з материкової частини України

Про це  заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю Delo.ua, передає Еспресо.TV.

"У кримських татар є роздратування з приводу того, що українська влада не перекриває поставки продукції та електрики на півострів. Вони кажуть, що витерплять це. Але цілі каравани з товаром йдуть з України, і це не тому що хочуть годувати Крим, а просто заробляють, бо там ціни вищі. Всі країни оголошують санкції, а ми (Україна, - ред.) вирішили годувати. Коли я в Туреччині кажу з приводу того, що їхні кораблі заходять у Крим, мені відповідають: "Ви спочатку там зі своїми розберіться", - розповів Джемілєв.

При цьому він відкидає необхідність будь-яких домовленостей з Росією щодо поставок електрики.

За його словами, перебої з електрикою у Криму вже дають свої результати. "Зараз на вулицях у Криму ви не побачите російських прапорів. Можна почути тільки недобрі слова (на адресу Росії, - ред.)", - зазначив лідер кримськотатарського народу.

Джемілєв вважає, що є кілька сценаріїв дій окупаційної влади.

Один з них передбачає  створення такої задухи і нетерпимості, щоб змусити кримських татар емігрувати. "Подібне було при першій окупації в 1873 році, коли створювалися умови, щоб кримські татари покидали півострів. Тоді наш народ емігрував до Османської імперії, і тепер там наша діаспора більша, ніж у самому Криму", - нагадав він.

Другий сценарій - спроба спровокувати криваві події, а потім заявити, мовляв, ось тут терористи. "Подібне вже було в Чечні", - зазначив Джемілєв.