Греція не підтримала заяву країн ЄС щодо Маріуполя та нових санкцій проти Росії

Новий уряд Греції не підтримав опубліковану вчора заяву Ради ЄС щодо теракту у Маріуполі

Про це повідомляє Reuters, передає РБК.

У вівторок вранці Європейська рада опублікувала заяву, в якій лідери країн ЄС закликають Раду у закордонних справах на екстреному засіданні 29 січня "розглянути ситуацію (в Україна) і обговорити заходи, в тому числі і подальші обмежувальні заходи, які дозволили б забезпечити швидке і повне дотримання Мінських угод".

У заяві засуджується загибель мирного населення в результаті обстрілу Маріуполя 24 січня.

"Ми відзначаємо свідчення підтримки сепаратистів з боку Росії, що підкреслює відповідальність Росії (за події в Маріуполі)".

Подібні заяви передбачають згоду всіх 28 членів ЄС, проте новий уряд Греції заявив, що його думка не була врахована. Уряд країни відхрестилося від заяви ЄС щодо ситуації в Україні і нових санкцій проти Росії.

Канцелярія прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса у вівторок увечері заявила, що думка нового керівництва країни при узгодженні цього жорсткого документа враховано не була.

"Ми хочемо підкреслити, що заява не отримало згоду нашої країни", - йдеться в повідомленні.

Представники Ципраса додали, що "під час телефонної розмови між прем'єр-міністром і Верховним представником з міжнародних справ ЄС Федерікою Могеріні було висловлено незадоволення тим, як це (погодження заяви щодо Росії) було зроблено".

Лідер партії SYRIZA Алексіс Ципрас в понеділок 26 січня став новим прем'єр-міністром Греції, після того як сама партія за підсумками позачергових виборів забезпечила собі 49,7% місць у парламенті. Протягом останнього року SYRIZA і її представники неодноразово виступали проти режиму санкції Заходу щодо Росії.

Новий грецький уряд, ймовірно, займе проросійську позицію, зауважує газета The Financial Times, а демарш Ципраса додасть "головного болю" європейським столицям. Першим закордонним дипломатом, з яким Ципрас зустрівся після свого призначення, був російський посол Андрій Маслов, який вручив новому прем'єру телеграму з привітаннями від президента Росії Володимира Путіна.