Грібаускайте: Голокост і Освенцім - це наслідки ігнорування Європою агресії

Європа повинна засвоїти уроки історії і не допустити появи нових агресорів, яких дехто не хоче помічати

Про це заявила литовський президент Даля Грібаускайте в день пам'яті жертв Голокосту, передає Еспресо.TV  з посиланням на Delfi.lt.

Вона сказала, що і в сьогоднішній Європі вона бачить паралелі з історичними подіями першої половини минулого століття, з підйомом гітлеризму - потурання або ігнорування, які тоді дозволили агресору закріпити режим.

"На жаль, і сьогодні в Європі ми можемо спостерігати паралелі, коли дехто не хоче помічати агресора, тихо потурати або ігнорувати те, що зараз починається в Європі та світі. У нас величезний міжнародний тероризм, далеко від кордонів Литви, а поблизу ми спостерігаємо відкриту агресію сусіда проти сусіда. І це злочини проти людяності - агресія, насильство, особливо проти мирного населення. Зараз ми бачимо, що у військових конфліктах найбільше страждає не армія, не озброєні люди, а цивільне населення", - сказала Грібаускайте в інтерв'ю Литовському радіо у вівторок.

У вівторок президент Литви разом з керівниками інших країн і представниками міжнародних організацій взяла участь у заходах Дня пам'яті жертв Голокосту в Освенцимі. В цьому заході взяли участь представники приблизно 50 країн, в тому чисті і України.