"Газпром" відмовився будувати далі газопровід "Північний потік"

Російський "Газпром" відмовився від планів розширення балтійського газопроводу Північний потік і продовження його до Великобританії

Про це сказав представник Газпрому Сергій Купріянов, пише Reuters.

У 2013 році Газпром заявляв про плани розширення Північного потоку двома гілками та продовження його до Великобританії. Зараз газ перекачується в Європу по двох гілках сукупної плановою потужністю 55 мільярдів кубометрів, проте балтійський газопровід використовується приблизно наполовину через обмеження доступу Газпрому до європейської газової магістралі OPAL за умовами третього енергопакету ЄС.

"Поки планів з розширення Nord Stream немає. Газопровід має технічну можливість прокачувати до 60 мільярдів кубометрів на рік. Цього достатньо на даний момент", - сказав Сергій Купріянов.

Раніше про відсутність планів розширення Північного потоку Рейтер розповіли джерела в Газпромі.

"Зараз складна політична ситуація, в OPAL нас так і не пустили. Навіщо будувати ще дві гілки? Ми не будуємо", - сказав один джерело.

"Планів розширення Nord Stream і продовження його до Великобританії зараз немає. Чи не розглядаємо", - підтвердив інший джерело.

Газопровід Північний потік протяжністю більше 1.200 кілометрів, запущений в експлуатацію в кінці 2011 року, проходить з РФ до Німеччини по дну Балтійського моря. Витрати на його будівництво склали боле 7 мільярдів євро, акціонерами проекту виступають Газпром (51 відсоток), німецькі Wintershall і E.ON Ruhrgas - по 15,5 відсотків, у голландської Gasunie і французької GDF Suez по 9 відсотків проекту.

Минулого тижня Газпром прийняв рішення побудувати ЗПГ-завод на Балтиці в районі нафтоекспортний порту Усть-Луга потужністю 10 мільйонів тонн з можливістю розширення до 15 мільйонів тонн.