В Криму видають закордонні паспорти з кодом Краснодара, щоб обійти санкції

У Керчі 26 січня офіційно розпочався прийом документів на оформлення російських закордонних паспортів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Громадське радіо.

"Через те, що більшість країн світу не визнають приєднання Криму до Росії, закордонного паспорта видають не кримського, а з кодом Краснодара", - йдеться в повідомленні.

"Код підрозділу буде Краснодарський - 23103, нібито Краснодар видавав. За регламентом написано, що чекати паспорт потрібно місяць. Паспорт друкують у Москві, але як вони будуть надходити, літаком чи як, відразу на Сімферополь або на Краснодар? Поки ми не можемо простежити цей ланцюжок, поки що самі не знаємо, але кажуть, що друкувати будуть швидко", - говорить провідний спеціаліст Центру з оформлення закордонних паспортів в Керчі Микола Скакунов.

"Паспорт з Москви надходить зачипований. Тобто навіть якщо він якимось чином потрапить, минаючи нас, до людини, він не потрапить через кордон, тому що паспорт, грубо кажучи, закритий. Людина приходить сюди до нас, отримує документи, перевіряє правильність оформлення документів", - зазначив Микола Скакунов.

Послуга платна, хоча в грудні так званий "очільник" анексованого Криму Сергій Аксьонов заявляв, що близько 400 тисяч кримчан, які володіють закордонними паспортами українського зразка, зможуть безкоштовно обміняти їх на російські документи.

Таким чином російські чиновники намагаються зробити російські закордонні паспорти кримчан легітимними. Але для отримання шенгенської візи в консульствах європейських країн просять надати свій громадянський паспорт, де вказано місце реєстрації проживання людини, яка хоче отримати візу. Тому питання отримання шенгену для кримчан за російським паспортом залишається проблематичним.