ЄС може заборонити поставки обладнання для "Газпрому", - ЗМІ

ЄС може розширити чорні списки фізичних осіб і російських компаній, а також заборонити поставки в Росію деяких видів устаткування, у тому числі для газової галузі

Про це пише газета "Коммерсант" з посиланням на дипломатичні джерела в Брюсселі.

Дипломатичне джерело газети не виключило, що міністри також порадять главам держав і урядів розглянути можливість введення заборони на постачання Росії деяких видів обладнання для російських компаній, у тому числі працюючих в газовій галузі. 

У липні ЄС ввів заборону на продаж, поставки, передачу або експорт технологій і устаткування для нафтової галузі, якщо є підстави вважати, що вони будуть використані для розвідки і видобутку на шельфі Арктики або сланцевої нафти.

В заборонений переліку потрапили різні види труб (як для нафто- і газопроводів, так і для буріння), бурове обладнання та мобільні вишки, нафтові насоси, а також плавучі і напівзаглибні бурові платформи і судна забезпечення, у тому числі трубоукладачі. Газову галузь санкції ЄС торік фактично не торкнулися.

"Тепер це може змінитися, незважаючи на те що країни ЄС сильно залежать від російських поставок газу", - вважає джерело газети. - Більшість країн ЄС солідарні в тому, що Росія повинна нести відповідальність за нинішню ескалацію в Україні".

Якщо санкції будуть застосовані до газової галузі, це стане ударом по "Газпрому" і його діючим проектам з освоєння шельфу Сахаліну. Крім того, у російських компаній немає технології великотоннажного скраплення газу, і, якщо доступ до неї буде закритий, майбутнє всіх запланованих СПГ-проектів опиниться під загрозою.