Кулеба звернувся до Яценюка з приводу евакуації дітей із буферної зони

Уповноважений президента України з прав дітей Микола Кулеба звернувся до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу евакуації дітей із буферної зони та інших областей на випадок потенційної небезпеки їх життю та здоров’ю

Про це йдеться на офіційній сторінці дитячого омбудсмена у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.  

За словами Миколаи Кулеби, евакуація дітей із інтернатних закладів, проводиться із значним запізненням, як правило тоді, коли вже є жертви серед населення.

"Діти-сироти та позбавлені батьківського піклування евакуйовуються із закладів без документів, що у подальшому унеможливлює їх усиновлення або сімейне влаштування (та й перебування дітей без документів в інших інтернатних закладах не відповідає нормам законодавства). Діяти треба на упередження", - вважає дитячий омбудсмен. 

"Необхідно визначити, що в інтернатних закладах, які розташовані в буферній зоні (щонайменше 30 км від лінії ведення вогню) не повинно бути дітей.

Крім того, необхідно розробити та затвердити плани евакуації інтернатних закладів усіх типів дітей Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької областей на випадок потенційної небезпеки життю та здоров’ю дітей", - наголошується у зверненні. 

Микола Кулеба наполягає, що із "гарячих точок" необхідно евакуювати батьків з дітьми. Серед сімей необхідно проводити масовану роз’яснювальну роботу та переконувати їх залишити домівки, які обстрілюють російські "Гради".

"Для організації роботи з населенням в Донецькій та Луганській областях, насамперед з сім’ями з дітьми, які живуть в містах на лінії ведення вогню або наближених населених пунктах, потрібно терміново прийняти рішення про введення фахівців соціальної роботи. За нашими підрахунками це: 400 осіб для Донеччини і 300 - для Луганщини. У соцпрацівника має бути уся інформація про місце можливого переселення. У людей має бути впевненість, що вони не будуть покинуті на призволяще з дітьми на руках", - наголошує Уповноважений президента з прав дітей. 

У повідомленні зазначається, що ці пропозиції були подані прем’єр-міністру України.