Підсумки першої дискусії "Культура vs. пропаганда: література"

28 січня у Києві в просторі Fedoriv Hub відбулась перша дискусія за участі Ірени Карпи та Любка Дереша у рамках проекту «Культура vs. пропаганда», на яку прийшло близько 350 осіб

Модератором дискусії виступила письменниця, журналістка Лариса Денисенко. Спікери розмови – письменники Ірена Карпа та Любко Дереш спробували визначити, що ж таке пропаганда. 

«Нещодавно я розмовляв на цю тему з київським критиком Костею Дорошенком, і він дуже чітко визначив для мене, що таке пропаганда. Пропаганда – це коли певну складну проблему зводять до рівня чорно-білої картинки. Усувають напівтони і меседж роблять дуже простим, таким, щоб його можна було сприйняти вже на рівні емоцій. А коли ти сприймаєш щось виключно на емоційному рівні, то перестаєш включати мізки. Відповідно, тобою стає легко маніпулювати», – переконаний Любко Дереш. 

Письменник наголосив на важливості аналізувати ситуацію з усіх боків. На думку Любка, тенденція говорити про Росію переважно в негативному ключі природня, але й небезпечна для українців. 

Попри активну патріотичну соціальну діяльність Ірена Карпа зазначила, що заклик боротися за батьківщину – теж пропаганда, залежно у якому ключі розглядати питання.

«Завжди можна маніпулювати сенсом. Зараз є пропаганда свободи вибору. Це пропаганда вільного цивілізованого світу, яка протистоїть ідеології напівтоталітарних суспільств. Але багато людей можуть трактувати її як безкарність. І навіть коли ми пропагуємо захищати батьківщину, то ми фактично закликаємо людей до смерті або каліцтва», – зауважила Карпа.

Спікери також спробували визначити, чи буває патріотична література не пропагандистською. 
На думку Любка Дереша, прикладом хорошої патріотичної літератури є американська андеґраундна культура.

«Найцікавіша американська література є антиамериканською по духу. Яскравим прикладом такої літератури є бітники. Як не дивно, наявність андеґраунду в американській культурі зміцнює саму ідею істеблішменту. Істеблішмент поширюється на андеґраунд також. Коли людина думає про Америку, у неї з’являється широкий діапазон, у якому присутні різні полюси», – сказав Дереш.

Дискусію транслювали на сайті «ТСН», тож кожен глядач міг поставити спікерам запитання, кращі з яких були озвучені у студії. Серед присутніх у студії були розіграні книги Ірени Карпи та Любка Дереша.
 
Група проекту у "Фейсбуці" – https://www.facebook.com/kultura.vs.propaganda
Долучайтесь до групи та слідкуйте за анонсами наступних дискусій!

«Культура vs. Пропаганда» – новий спільний проект ГО «Форум видавців», Фундації імені Дарини Жолдак і FEDORIV Hub. 

Основна мета проекту – обговорення і активізування в громадському просторі вкрай важливої для сучасної України теми – впливу пропаганди на суспільство і ролі культури та мистецтва у протистоянні пропаганді або ж, навпаки, з’ясування, чи можуть культура, в усіх ії проявах, освіта, наука, ЗМІ виступати інструментами для пропаганди національних і культурних цінностей. 

Учасники дискусій – особистості, які так чи інакше впливають на думки громадськості і творять інтелектуальне тло України: письменники, журналісти, історики, митці, громадські діячі, вчені. 

Інформаційні партнери проекту: «1+1», «Українська правда. Життя», «Hromadske.tv», «Еспресо.TV», «Insider», «Телекритика», радіо «Аристократи», журнал «Країна», «Газета по-українськи», «Cultprostir», газета «День», «Hromadske. radio».