Один з найбагатших олігархів Росії покритикував "неліберальні режими, які заробляють на нафті"

Російський олігарх Михайло Фрідман опублікував у британській Financial Times колонку, в якій обрушився з критикою на "неліберальні системи, засновані на розподілі ренти"

Як повідомляє телеканал "Дождь", який опублікував деякі тези Фрідмана, стаття вийшла під заголовком "Ігри розуму перетворили нафту в золото", передає Еспресо.TV.

"Не можна назвати збігом той факт, що розвитку інновацій сприяли саме ліберальні країни з ринковою економікою і міцними права власності, а ті країни, які, навпаки, вставали на шляху прогресу, були монополізовані і не допускали справжньої конкуренції. До приватної власності вони ставилися як до наділу, який легко може бути вилучений назад", - пише він.

Також Фрідман критикує "політичні системи, засновані на розподілі ренти", мабуть усвідомлюючи, щ його рідна країна такою і є.

"Політичні системи, засновані на розподілі ренти", деморалізують людей. Політичні режими, засновані на вільній конкуренції, мотивують людей. Людство йде вперед, незважаючи на всі труднощі, саме завдяки вільній свободі підприємництва і конкуренції", - зазначає він і вказує на успіх США, яку росіяни так люблять називати "ворожою країною".

"Америка стала лідером з видобутку сланцевих нафти і газу не тому, що в США обширні їх поклади - у багатьох країнах схожа геологія. Справа в тому, що в Америці є економічна свобода", - вказує Фрідман.

"Запаморочливі ціни на нафту останніх років були багато в чому аномальними. Падіння цін поверне нафтову індустрію в сферу нормального бізнесу, де такі речі, як вартість і ефективність, виявляються важливішими лобістів. Це має зробити світ вільніше і безпечніше і зменшити сили неліберальних режимів, що процвітали на нафтовій ренті".

Нагадаємо, за данними російського Forbes Михайло Фрідман в 2014 році посів друге місце серед найбагатших людей Росії зі статками в $17,6 млрд.