За президентське крісло ФІФА боротимуться п'ять кандидатів

29 січня закінчився термін подачі заявок в кандидати на пост президента ФІФА

Про це повідомляє Еспресо.TV, з посиланням на "ИТАР-ТАСС". 

П'ять чоловік балотуватимуться на посаду президента Міжнародної федерації футбольних асоціацій. Вибори пройдуть 29 травня під час конгресу ФІФА в швейцарському Цюріху, головним претендентом на перемогу при голосуванні є чинний голова організації Йозеф Блаттер.

Першим про своє бажання конкурувати з Блаттером заявив колишній заступник генерального секретаря ФІФА Жером Шампань. Потім про своє бажання брати участь у виборах заявили принц Йорданії Алі бін аль-Хусейн, глава Королівського футбольного союзу Нідерландів Міхаель ван Праг, а також зірка португальського футболу Луїш Фігу. Серйозним претендентом на посаду президента ФІФА міг стати голова Союзу європейських футбольних асоціацій Мішель Платіні, проте, коли Блаттер заявив про свій намір переобиратися, француз відмовився брати участь у передвиборній гонці.

Згідно з регламентом проведення передвиборчого процесу, в термін до 29 січня кожна з 209 національних федерацій - членів ФІФА мала право висунути свого кандидата на посаду голови цієї організації. Потім буде проведена робота виборчої комісії на відповідність претендентів вимогам регламенту ФІФА щодо виборів. Зокрема, одним з головних критеріїв є підтримка кандидата як мінімум п'ятьма національними федераціями, а також заняття футбольною діяльністю протягом хоча б двох з п'яти останніх років. До речі, відсутність підтримки з боку п'яти федерацій може позбавити статусу кандидата Шампаня і Жинола.

Кандидатури також будуть вивчені комітетом з етики ФІФА, і претенденти будуть зобов'язані відповісти на будь-які питання його членів. Офіційно список кандидатів буде оголошено рівно за місяць до виборів - 29 квітня.